Stemmen er in

Oplæsning af digte som kunstform er underkendt.

Forlagene i dag er kun gearede til de sikre lydudgivelser – lydversioner af kendte forfatteres udgivne bøger og stort set ingen digtere. Stemmen reduceres hér til et appendiks til den skrevne tekst. Et nicheprodukt for bestsellere.

LYDBØGER
I dag hører enhver og deres moster oplæsning både on-line og off-line – det intime samvær med åndedræt og fortælling. I en verden med ulideligt mange indtryk er intimitet in.

Men når tidens teknologi lader skabere uden for forlagenes hovedstrøm gøre egne værker tilgængelige for enhver, hvorfor så sigte imod en samlet udgivelse af digterstemmer?

DIGTERSTEMMER.DK
Med et forlag for digterstemmer vil jeg give digtere den opmærksomhed og det resonansrum, som jeg mener stemmekunsten både savner og fortjener.

I udgivelse på Digterstemmer kan dedikerede stemmedigtere afprøve nye tekster uden at skulle have penge op af lommen, og forfølge og opdyrke en interesse i den indspillede digterstemme som andet end lydversionen af en bog.

Takket være det danske udlånssystem og den nemme adgang til køb og download vil ny dansk lyddigtning være tættere på hovedstrømmen, men på sine egne præmisser.

STEMMEARBEJDE
Digtning generelt indoptages langsomt. Ikke som rap, hiphop, fortælling eller poetry slam midt i mainstream.

Lyddigtning behøver derfor ikke skuespillere, men digtere bekendt med egen tekst og åndedræt – som kan forestille sig at udfordre sine læsere og sig selv. Digtere med ambitioner og visioner om lyd, eller bare talent for at bruge stemmen.

TEKNIK
Tilsvarende må digteren have en tekniker og sparringspartner, der forstår hvad digtere behøver. Med villighed til at opfinde gryden, mens suppen koger…

Jeg er den tekniker.

Jeg kan høre, når du gider og ikke gider – og vil kunne garantere, at du er oprigtigt til stede under indspilningen. Det er mit løfte til os begge.

— Kenneth Krabat, 29. december 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *